Te-ai gândit vreodată că ai putea găsi un colțișor de Toscana, cu o strălucire aparte, la doar câteva zeci de kilometri de București? Acest lucru chiar este cu putință, mai cu seamă că România deține atât de multe comori ascunse, încât nu poți decât să te minunezi atunci când mai descoperi încă un loc magic. Din dorința de a împărtăși cu voi locuri inedite, am scos la iveală o bijuterie aflată în Herăști, lângă Giurgiu.

Istorie și familie

Am fost pur și simplu încântată de povestea unui conac absolut splendid, al cărui nume ne trimite în istorie până la Domnitorul Matei Basarab. Construită în secolul al XVII-lea, mai exact între 1641 – 1643, ”Casa de Piatră” este legată în mod direct de cei doi frați Năsturel: Udriște și Cazan, care erau originari din Transilvania, dar s-au stabilit în Țara Românească. În egală măsură, conacul este singurul monument de arhitectură civilă al vremii, care a fost construit integral din piatră șlefuită.

Conacul Udriște-Năsturel este cu certitudine unul dintre acele locuri care te impresionează din prima clipă și te primesc cu energie caldă și cu o lumină aparte.

Conacul are o poveste fascinantă și locuitori marcanți. Este un monument al trecutului, un colț de istorie creat în piatră, ce transmite mesaje puternice chiar și în prezent.

Udriște-Năsturel este considerat cel mai mare umanist al Secolului al XVII-lea, deși s-a scris foarte puțin despre el. Vorbea greacă, latină și slavonă, fiind și marele logofăt al Domnitorului Matei Basarab, cumnatul său (căci Vodă s-a căsătorit cu Doamna Elina, sora lui Udriște).

Casa de Piatră a găzduit de-a lungul timpului și alte personalități de seamă precum principele Serbiei Miloș Obrenovici și Anastase Stolojan, important politician antebelic. Impresionantă prin arhitectura sa cu influențe renascentiste, orientale și gotice, Casa de Piatră a fost martoră la evenimente istorice semnificative în cele aproape patru secole de existență ale sale.

Prințul Miloš Obrenović și Anastase Stolojan

Cum ajunge una dintre figurile importante din istoria Europei de Sud-Est, la Conacul Udriște-Năsturel? Desigur, cum spuneam mai devreme, este vorba despre prințul sârb Miloš Obrenović, lider al luptei de independență a Serbiei împotriva Imperiului Otoman.

Ei bine, în timpul exilului său în Țara Românească, mai exact după abdicarea sa în 1839, Principele Miloș Obrenovici s-a retras la Herăști unde a mărit moșia prin achiziționarea altor proprietăți și a întreprins „vaste lucrări de reparații și modificări la casă și biserică”. Zidurile de piatră ale casei au fost reparate, iar peste etaj s-a construit un turn de cărămidă cu două etaje, de unde se zice că arnăuții de gardă observau împrejurimile. Moșia Herăști a revenit moștenitorilor principelui Obrenovic, care au elaborat planul pentru reședința nobiliară propriu-zisă, în 1876. Câțiva ani mai târziu, în 1881, conacul ajunge în proprietatea lui Anastase Stolojan, politician român, parlamentar și ministru din partea Partidului Național-Liberal. Mare proprietar rural, Stolojan s-a îndeletnicit de asemenea cu avocatura și publicistica. În perioada Stolojan, prin etajarea unei clădiri existente în planurile moșiei din 1876, a fost construită ceea ce numim astăzi Casa Stolojan.

Conacul Udriște-Năsturel în timpul comunismului și prezentul luminos

După instalarea regimului comunist, Casa de Piatra a fost naționalizată în 1949, iar o bună parte din zidăria etajului ar fi fost utilizată pentru fundația unei construcții a Gospodăriei Colective. Casa a intrat in 1972 în administrarea Muzeului de Artă Populară care a găzduit la Herăști Muzeul Lemnului și Feroneriei, iar mai apoi, expoziții de artă tradițională, până la retrocedarea domeniului către moștenitorii familiei Stolojan.

“Domeniul Năsturel din Herăști se află acum la începutul unei noi perioade de conservare, întreținere, restaurare și punere în valoare.”

Biserica de la Herăști

Pe domeniul conacului se află și biserica cu hramul “Sfinții Mihail și Gavriil “și ”Sfânta Treime”, ctitorită de Doamna Elina, soția Voievodului Matei Basarab și sora celor doi frați Năsturel. Este o splendoare de loc, cu multă pace pentru suflet și încântare pentru ochi. Biserica ctitorită de familia Nasturel, este un străjer de nădejde al satului și a vegheat asupra sufletelor localnicilor, încă din 1644. Este un spațiu în care domnește linistea, un loc pentru reculegere și regăsire de sine, iar pictura frescelor îți induce o stare de contemplare, care uneori îți poate oferi răspunsuri chiar la întrebări care care îți frământă sufletul.

Conacul Udriște-Năsturel este un simbol al patrimoniului cultural românesc și o mărturie a influenței pe care familia Udriște-Năsturel a avut-o asupra dezvoltării culturale și politice a Țării Românești.

Vizitarea Conacului Udriște-Năsturel este o experiență care vă permite să vă conectați cu trecutul și să înțelegeți mai bine influențele culturale care au modelat istoria României. Este un loc care combină frumusețea naturală cu arhitectura monumentală, oferind o perspectivă asupra unei epoci apuse, dar care continuă să ne inspire și să ne fascineze.

Vă mai spun și că domeniul se poate vizita în fiecare sâmbătă și duminică, de la 10:00 la 16:00, așadar ar fi o ocazie bună să vă deconectați de la rutina cotidiană într-un loc de poveste.

Dacă ți-a plăcut povestea mea, împărtășește-o și cu prietenii tăi pasionați de călătorii și istorisiri pentru suflet. Te aștept și pe platformele mele de social media. Aaah și nu uita să-ți transformi viața într-o poveste frumoasă!

postați un comentariu