
0
Poate că mulți ar spune că, în general, femeile nu dezvoltă pasiuni mistuitoare pentru fotbal și nici că s-ar pricepe prea bine la reguli. Totuși, fotbalul stârnește reacții, inevitabil, măcar prin simpatie față de suporterii infocați sau față de echipa națională, fie că dispută meciuri de calificare sau chiar participă la turnee finale. În cazul meu, relația cu fotbalul a început din copilărie, când mă uitam cu tata la meciuri și îl rugam să-mi explice regulile jocului. Am fost și pe stadioane de vreo câteva ori și recunosc că atmosfera nu poate fi comparată cu nimic altceva.
În multe privințe, acel fluer de start, poate să creeze dependență.
Deși, de ceva timp, nu prea mai urmăresc fenomenul, cu siguranță balonul este întotdeauna rotund, iar în mintea mea se rostogolesc amintiri legate de meciurile fabuloșilor jucători din Generația de Aur sau nume mari precum Galacticii de la Real Madrid, ori fantasticii din Serie A (Andrea Pirlo, Paolo Maldini, Kaka, Gattuso, Cannavaro, Totti). Cu siguranță, o licărire de speranță, pentru toți suporterii români, a venit grație performanței opținute de Generația de Suflet – echipa națională a României, la Campionatul European de Fotbal din 2024. Și ce frumos e că băieții noștri ne fac să visăm frumos, din nou…
Unde voiam de fapt să ajung? La Muzeul Fotbalului, desigur. Inaugurat în noiembrie 2022, este primul muzeul din Europa de Est, dedicat integral sportului rege, care adună laolaltă milioane de oameni din întreaga lume. Muzeul se află chiar în Centrul Vechi al capitalei, pe Strada Gabroveni și este cu siguranță un loc fascinant în care se întâlnesc pasiunea pentru fotbal și emoțiile oferite de Generația de Aur a României!
În acest sanctuar al fotbalului, veți fi impresionați de o colecție excepțională de tricouri purtate de cei mai mari jucători români din epoca de aur a fotbalului, o echipă care a făcut istorie pe teren! Un segment special îi este dedicat unicului număr 10, inegalabilul Gheorghe Hagi.
Dacă sunteți suporteri înfocați, veți descoperi în colecția muzeului fanioane de la cele mai memorabile meciuri și derby-uri, păstrate ca mărturie a pasiunii și a momentelor incredibile trăite în tribunele arenelor de fotbal.
Mie mi-a atras atenția fanionul de la meciul România-Columbia, de la campionatul Mondial de fotbal din Statele Unite, din 1994. (interesant e că și columbienii își amintesc acel meci – i-am întrebat când am călătorit acolo)
Un alt aspect super cool este că în vitrine pot fi admirate tricouri cu autograf, multe dintre ele din colecția personală a lui Gică Popescu (căpitanul Muzeul Fotbalului / Football Museum Bucharest). Sunt sigură că vă trezesc emoții nume precum Ronaldo, Lionel Messi, Luis Figo sau Paolo Maldini. Ca să nu mai spun de ”La mano de Dios”.
În funcție de perioada în care mergeți să vizitați muzeul, trebuie să știți că puteți fi surprinși de expoziții temporare, cu diverse tematici fotbalistice. Eu m-am bucurat ca un copil de colecția de tricouri cu autograf a jucătorilor din Serie A, campionatul intern al Italiei.
Dar, distracția nu se rezumă doar la admirat tricouri și fanioane. În muzeu există și spații interactive, în care poți simula că aperi un penalty sau chiar să bați un penalty, un spațiu în care poți juca rolul de comentator sportiv sau ”clasicul” PlayStation.
Dacă ți-a plăcut povestea mea, împărtășește-o și cu prietenii tăi pasionați de călătorii și istorisiri pentru suflet. Te aștept și pe platformele mele de social media. Aaah și nu uita să-ți transformi viața într-o poveste frumoasă!
Abonează-te la newsletter-ul meu și fii la curent cu toate articolele următoare!
Te-ai abonat cu succes!
Abonează-te la newsletter-ul meu și fii la curent cu toate articolele următoare!
Te-ai abonat cu succes!
Abonează-te la newsletter-ul meu și fii la curent cu toate articolele următoare!
Te-ai abonat cu succes!