Arta are menirea de a stârni reacții și pasiuni. E ca într-o relație de ”love/hate”. Este modul prin care exprimăm în exterior ceea ce conținem în interiorul ființei noastre. În călătoria mea în Columbia am dat ”nas în nas” cu operele unui artist care m-a intrigat și pe care încă mă străduiesc să-l descifrez. Și acum mă mai întreb ”ce a vrut să spună autorul”.

Vreau să vă fac și vouă cunoștință cu Fernando Botero. În universul artistic contemporan, numele lui Botero strălucește ca o stea, întruchipând originalitatea și distinctivitatea în fiecare operă a sa. Celebrul artist columbian a creat o formă de exprimare remarcabilă, în special în sculptură, care poate fi admirată în întreaga sa glorie în Medellin, orașul său natal, dar și în Muzeul Botero din Bogota.

Fernando Botero s-a născut în 1932 în Medellin, și a devenit cunoscut în întreaga lume pentru stilul său inconfundabil, cunoscut sub numele de “Boterismo”. Lucrările sale se remarcă prin formele rotunde și voluptuoase ale personajelor, care transmit o senzație de plenitudine și o viziune ludică asupra realității. Botero și-a dezvoltat stilul unic în urma unui proces de experimentare artistică și a influenței pe care au avut-o asupra sa artiști precum Diego Velázquez și Francisco Goya.

Medellin este un adevărat sanctuar al sculpturilor sale. În Plaza Botero, situată în inima orașului, te poți bucura de o colecție impresionantă de sculpturi ale artistului. Practic, este precum un muzeu în aer liber, într-o piață publică, iar impactul asupra ta este total neașteptat. Este singurul loc din lume care are 23 de sculpturi ale maestrului Fernando Botero, în spațiu deschis, care au fost donate orașului Medellin în 2002 și care au devenit scuza perfectă pentru a inaugura Piața Sculpturilor sau, așa cum o știe toată lumea în oarș, Piața Botero. Aici, sculpturile din bronz sunt o expresie vie a senzualității pe care maestrul Botero dorește să o exprime prin volum cu ajutorul operei sale. Te vei întâlni cu ”Adam și Eva”, ”Cal”, ”Pisica” și alte minunății ce au prins viață, din imaginația artistică și vizuală a inconfundabilului sculptor.

Fiecare lucrare emană un aer jucăuș și o frumusețe exagerată, în timp ce explorează teme precum maternitatea, societatea și cultura columbiană. Prin intermediul acestor opere, Botero invită privitorul să reflecteze asupra diversității formelor umane și asupra propriei sale percepții asupra frumuseții.

Pe de altă parte, l-am reîntâlnit pe maestro și la Muzeul Botero din Bogota, care reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice ale capitalei columbiene. Aflat în Cartierul La Candelaria, acest muzeu adăpostește o colecție impresionantă de lucrări ale lui Fernando Botero, picturi și sculpturi deopotrivă. Am admirat operele care reflectă varietatea subiectelor abordate de artist, precum portrete, naturi statice și scene de viață cotidiană. Există până și propria interpretare a Giocondei, care mi-a pus instant zâmbetul pe buze.

“Muzeul oferă o perspectivă captivantă asupra evoluției și influențelor artistice ale lui Botero, în timp ce încântă privitorul cu paleta sa vibrantă și formele sale distincte. Arta sa încurajează dialogul și ne deschide mințile către noi orizonturi culturale.”

Botero declara în 1967: “Sunt un protest împotriva picturii moderne și, cu toate acestea, mă folosesc de ceea ce se ascunde în spatele ei: jocul ironic cu tot ceea ce este absolut cunoscut de toți. Pictez figurativ și realist, dar nu în sensul de plat, de fidelitate față de natură. Nu dau niciodată o tușă de pensulă care să nu descrie ceva real: o gură, un deal, un ulcior, un copac. Dar cea pe care o descriu este o realitate găsită de mine. Ar putea fi formulată astfel: Eu descriu într-un mod realist o realitate nerealistă.” Aș tinde să-i dau dreptate, că deh, el este artistul și dincolo de interpretări, își cunoaște cel mai bine opera și felul în care a ales să-și exprime în exterior trăirile interioare. Aș îndrăzni chiar să merg și mai departe și să spun că în fiecare dintre noi, există câte un artist adormit, care abia așteaptă prima scânteie, ca să se poată exprima liber.

Dacă ți-a plăcut povestea mea, împărtășește-o și cu prietenii tăi pasionați de călătorii și istorisiri pentru suflet. Te aștept și pe platformele mele de social media. Aaah și nu uita să-ți transformi viața într-o poveste frumoasă!

postați un comentariu