Una dintre comorile neprețuite ale Columbiei, după care tânjește o lume întreagă, este aurul negru sau licoarea magică se își are sorgintea în inima autentică a țării, supranumită Triunghiul Cafelei. În mod cert, ar fi de neconceput o călătorie în țara ce a luat numele lui Columb, fără să te bucuri de gustul unei cafele extraordinare și să-i afli povestea. Așadar, bucură-te de o ceașcă aromată de cafea, după cum îți place și rămâi alături de mine pentru o poveste savuroasă.

Cafeaua înseamnă mai mult decât gust…este ingredientul secret al unui ritual magic care aduce oamenii mai aproape de natură, mai aproape de propria esență și îi reunește într-un egregor al armoniei.

Înainte de a împărtăși experiența minunată pe care am trăit-o la Plantația de cafea Don Manolo, aflată la câțiva kilometri de orașul Pereira din regiunea Quindio, cred că ar fi oportun să vă spun câte ceva despre apariția cafelei în lume.

Arborele de cafea pare să-și aibă originile în Etiopia, iar istoria acestei plante magice este legată de o poveste populară, a păstorului etiopian Kaldi și a caprelor sale, ce începe undeva în jurul anului 700. Kaldi a observat la un moment dat, că ale sale capre au un comportament ciudat, se mișcau foarte agitate, ca într-un soi de dans. Apoi a observat că acestea mâncaseră niște fructe roșii, și a tras concluzia, că acestea sunt cauza excesului de energie. A împărtășit descoperirea sa cu un călugăr. Acesta a fost foarte încântat de descoperire, dorindu-și să găsească ceva care să îl ajute să rămână treaz noaptea, pentru rugăciune. O altă versiune a poveștii spune că, acest călugăr a respins folosirea acestor fructe bizare și le-a aruncat în foc, însă în acel moment, o aromă foarte plăcută i-a învăluit. Astfel, a apărut prima cafea proaspăt prăjită din istorie.

Arborele de cafea a început ulterior să se răspândească și în Yemen și Peninsula Arabă și de acolo să cucerească cu aromele sale întregul mapamond. În Americi, prima plantație de cafea se datorează căpitanului francez de marină, Gabriel Mathieu de Clieu. Acesta a adus în Martinica, Caraibe, plante de cafea crescute în serele Grădinii Botanice din Paris, înființând prima plantație de cafea. În scurt timp, plantațiile de cafea au cucerit noi teritorii, ajungând până în America Centrală și de Sud. Iar în prezent, cafeaua estompează granițele dintre continente și stiluri de viață.

Revenind la povestea noastră, mărturisesc că din motive obiective nu pot bea cafea, însă îi ador parfumul atât de puternic și îmbietor și îi respect forța de a-i face pe oameni să se plece în fața ei. Fiind în călătorie prin Columbia, patria cafelei, n-aveam cum să nu vizităm și o plantație ecologică, ce respectă întru totul ritmurile naturale de evoluție ale fructelor și boabelor din care se obține licoarea pe care atâția oameni de pe planetă o venerează.

Istoria Cafelei în Columbia

Cafeaua a fost introdusă în Columbia în secolul al XVIII-lea de către călugării iezuiți. În secolul al XIX-lea, cultura cafelei a început să se extindă în întreaga țară, iar agricultorii au început să planteze cafea pe o scară mai largă. De-a lungul timpului, Columbia a suferit diverse schimbări politice și economice, iar industria cafelei a fost influențată de aceste evenimente. Cu toate acestea, în ciuda dificultăților, cultura cafelei a rămas o parte importantă a identității columbiene. Cafeaua columbiană este apreciată pentru gustul său echilibrat și bogat, fiind cunoscută pentru notele sale fructate și florale.

Columbia este cea de-a treia țară producătoare de cafea din lume – după Brazilia și Vietnam și înainte de Indonezia. Peste 50% din boabele de cafea roșii, verzi și galbene cresc în Eje Cafetero sau Zona Cafetera, regiune ce include Caldas, Risaralda și Quindio, situate în Cordillera Central și cu orașele reprezentative Pereira, Manizales și Armenia. Eje Cafetero este faimos pentru cultura cafelei și peisajele sale pitorești, fiind recunoscut drept un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2011.

Boabele de cafea columbiană sunt renumite pentru aciditatea scăzută și savoarea complexă. Particularitatea cafelei columbiene constă în mărimea boabelor de cafea (boabe mari) și în echilibrul perfect între aciditate, aromă, corp și dulceață.

Plantația de cafea Don Manolo

Odată ajunsă la plantație, m-am simțit ca într-o poveste suspendată în timp și spațiu printre arborii de cafea pregătiți să dea în pârg și am urmărit ca sub hipnoză cu aromă de cafea întregul proces prin care această licoare a zeilor ajunge în cești și ne îmbată cu parfumul său. La Finca Don Manolo, întregul proces, de la plantare, până la cele două recoltări anuale, uscare și prăjire a boabelor, se realizează manual, în deplină armonie și respect față de ritmurile naturale ale plantei înseși. Desigur, nu este nici pe departe un proces ușor, dacă stai să te gândești ce înseamnă să culegi manual fruct cu fruct din arborele de cafea. Apoi, boabele trec prin mai multe etape de selecție, tot manuală, pentru a fi puse la uscat în sere, la temperaturi ridicate, unde începe procesul de fermentare. Etapa cea mai importantă este cea de prăjire a boabelor, care sunt introduse în cuptoare speciale, la temperaturi controlate și sunt scoase atunci când culoarea lor devine maronie.

La Finca Don Manolo, boabele nu se prăjesc niciodată până să devină negre, pentru că, ne explica ghida noastră Pamela, acest lucru ar însemna să faci scrum inima bobului și practic, să nu te mai poți bucura pe deplin de aroma unică. Aromă, ce începe să se contureze chiar datorită solului propice și a faptului că pe plantație, cultivatorii de la Don Manolo și alți producători columbieni certificați, plantează și arbori și plante native Columbiei, pentru a potența aroma și dulceața cafelei. De aceea, dacă ajungi la o plantație din Eje Cafetero, pe lângă arborii de cafea, ai să vezi și arbori de cacao, bananieri, avocado, guava, ghimbir sau vanilie.

“Una dintre cele mai apreciate varietăți de cafea, este chiar cea pur columbiană, adică Bourbon, iar soiul cultivat pe teritoriul Columbiei este 100% Arabica.”

Desigur, partea cea mai apreciată a turului de plantație, a venit la final, când Pamela ne-a delectat cu procesul de fierbere și degustare. Prepararea cafelei columbiene este o artă în sine. Cafeaua nu se face așa cum știm noi…. Fiartă la ibric, la nisip sau la expressor, ci în cană de sticlă, cu un filtru de calitate și cu apa încălzită la 95 de grade. Iar licoarea ce rezultă în urma acestui lung proces, este de-a dreptul uluitoare. Până și eu, care nu sunt băutoare de cafea, am fost încântată de gustul puternic și aromat, mai cu seamă că nu ai în fiecare zi ocazia să deguști o cafea splendidă chiar în plantație, la mama ei acasă.

Mi-a plăcut tare mult chimia și energia faină a proprietarilor și respectul profund pe care îl au față de arborii din plantația lor, dar mai ales faptul că pun pasiune în tot ceea ce fac. Chiar unul dintre fiii lui Don Manolo, ne-a spus că încheiaseră de curând un acord cu DHL, astfel încât să poată onora comenzi oriunde în lume, ca atare dacă vă tentează ideea de a savura o cafea columbiană excelentă, iată că poate ajunge până la voi acasă. Saaau, și mai bine, vă planificați o vacanță în Columbia.

Dacă ți-a plăcut povestea mea, împărtășește-o și cu prietenii tăi pasionați de călătorii și istorisiri pentru suflet. Te aștept și pe platformele mele de social media. Aaah și nu uita să-ți transformi viața într-o poveste frumoasă!

postați un comentariu