
„Parlez vous français?” Fie că da, fie că nu, vă invit la o plimbare virtuală printr-un cochet oraşel francez, care m-a cucerit din primele clipe. Monumentele istorice impresionante, un decor pitoresc pe malul râului Moselle și poduri grațioase conferă Metz farmecul său aparte. Metz este “Ville d’Art et d’Histoire” (orașul de artă și istorie) grație patrimoniului său excepțional şi capitala regiunii Lorraine. Singularitatea oraşului Metz, în comparaţie cu alte oraşe franceze contemporane, este dată de solidul trecut istoric, în virtutea căruia Metz a fost dintotdeauna considerat a fi mai curând străin de alura generală a localităţilor franceze obişnuite. Faptul că Metz a fost, până în secolul al XX-lea, un măr al discordiei între Franţa şi Germania este, în cele din urmă, o împrejurare fructuoasă datorită căreia Metz din zilele noastre este o expresie echilibrată a două mari culturi.
Dar, să vă povestesc câte ceva din experiența superbă pe care am avut-o în ziua dedicată acestui ”macaron” deosebit. Mă refer la Metz, desigur. Apropo, numele orașului se pronunță ”Mess”. (pour les connoisseurs). Vă spuneam în articolele precedente, că am făcut o scurtă escapadă în Luxemburg (găsiți articolul aici) și cu această ozazie, am bifat 3 țări în 3 zile. Metz nu fusese de la început pe lista noastră de călătorie, daar, Doamne cât mă bucur că am decis în ultimul moment să cumpărăm biletele de tren (da, tot cu sfântul tren am călătorit) spre Franța, căci această bijuterie de oraș s-a dovedit a fi cea mai frumoasă surpriză a excursiei.
Practic, încă de la gară am rămas cu gura căscată, căci arhitectura acesteia este impresionantă de-a dreptul. Apoi, la fel ca în Trier (găsești povestea lui aici), am pornit pe jos spre centrul istoric, întrebând localnicii. Am primit ajutor prețios din partea unui simpatic bătrânel francez, care ne-a însoțit o bună bucată de timp, până în centru și cu care am avut o conversație încântătoare în franceză.


Șiii ușor, ușor, am ajuns la cea mai mare catedrală din Metz, o splendoare arhitecturală și evident highlight al orașului. Aici simt nevoia să fac o legătură zic eu interesantă pentru că, puțini ştiu că mă numesc şi Ştefania. Este numele de sfânt, pe care l-am primit la botez. Cumva, de-a lungul timpului, m-am simțit mai apropiată de “Alina”, însă, în mod neobişnuit, atunci când întâlnesc în călătorii numele sfântului, reprezentări ale lui sau lăcaşuri de cult dedicate lui, se trezeşte în mine un sentiment de mândrie şi apartenență. A fost şi cazul spectaculoasei catedrale din Metz.
Catedrala Saint-Etienne este o bijuterie de arhitectură gotică. Această catedrală splendidă este una dintre cele mai înalte clădiri gotice din Europa, cu o navă care ajunge la 42 de metri înălțime, în timp ce turnurile sale subțiri și spițele delicate se ridică chiar mai sus spre cer.
Interiorul Catedralei din Metz are un efect copleșitor asupra oricui îi păşeşte pragul, cu vitraliile colorate, ce datează din secolele XIII-XX. Catedrala are, de asemenea, trei ferestre create de Marc Chagall în 1960, artist pe care îl ador.
“Vă spuneam că pentru mine Metz a fost “coup de foudre” (ca să păstrăm atmosfera boemă a poveştilor franceze), de aceea simt să mai împărtăşesc cu voi câteva frumuseți care mi-au încântat privirea.”
Una dintre ele a fost Templul Neuf. Acesta se află în “Jardin d’Amour” (Grădina dragostei) la sfârșitul Place de la Comedie. Clădirea este vizionată cel mai bine de la Quai Paul Vautrin. Din acest punct, Templul Neuf pare că se ridică deasupra insulei Quartier des Iles, fiind înconjurat de râul Moselle. Biserica a fost construită între 1901 și 1904 în gresie gri și contrastează cu arhitectura clasică a Teatrului de Operă din apropiere. Stilul revigorant romanesc al clădirii a fost inspirat de Catedralele Speyer și Worms din regiunea Renania din Germania. Arhitectura oferă capelei un aspect medieval, chiar dacă a fost construit în secolul al XX-lea. Templul Neuf este folosit ca lăcaş de cult, precum și pentru a găzdui evenimente culturale.
Iar Clădirea Teatrului şi a Operei, aflate în apropierea Temple Neuf, constituie cel mai vechi stabiliment de acest fel din întreaga Franţă.
Am fost foarte impresionată de Cladirea Gării, care este o operă de artă în sine. Gare de Metz-Ville este o gară istorică situată în Cartierul Imperial. După ce Metz a fost anexat la Imperiul German, Împăratul Wilhelm al II-lea a încercat să transforme orașul, iar Gare de Metz-Ville s-a aflat în centrul campaniei sale. Desigur, gara este perfect funcțională și în prezent și deservește atât trenurile regionale, cât și cele de mare viteză – TGV.
Pentru cei pasionați de artă, Centrul Pompidou-Metz este un sanctuar al artei moderne și contemporane. Expozițiile sale itinerante aduc mereu ceva nou și fascinant pentru toți iubitorii de artă.
Ce se mai poate face în Metz, într-un timp scurt? Asta în cazul în care nu decideți să zăboviți mai mult, deși aș zice că o singură zi nu este suficientă pentru a explora toate frumusețile orașului de pe Moselle, cum a fost și cazul meu. Recomand cu căldură câteva zile boeme în care să încercați specialitățile locale, cum ar fi Quiche Lorraine sau să vă plimbați prin piețele tradiționale pentru a gusta din deliciile locale.
Metz, cu patrimoniul său cultural și istoric bogat, te cucereste la fiecare pas. De la catedrale impunătoare, la străzi pavate pline de povești, acest oraș francez este o bijuterie ce așteaptă să-i admiri strălucirea.
Dacă ți-a plăcut povestea mea, împărtășește-o și cu prietenii tăi pasionați de călătorii și istorisiri pentru suflet. Te aștept și pe platformele mele de social media. Aaah și nu uita să-ți transformi viața într-o poveste frumoasă!