
Sunt mereu în căutarea frumuseții, în toate formele ei de expresie, așa cum era Marcel Proust…în căutarea timpului pierdut… Cred cu tărie că venim pe acest pământ cu scopul de a ne transforma viețile în povești frumoase, ghidați de lumina interioară a fiecăruia dintre noi.
Una dintre formele mele favorite de exprimare, este reprezentată de călătorii. Îmi aduc împlinire, inspirație, valoare. Ador să descopăr locuri noi, să cunosc oameni, culturi. Tocmai de aceea, Luxemburg mi-a părut o idee excelentă pentru un city-break. Trebuie să recunosc faptul că a fost ”încântare la prima vedere”, întrucât a fost prima mea vizită aici, însă cu siguranță, nu și ultima. Luxemburg este un oraș fermecător, cu o istorie bogată, arhitectură impresionantă și o ofertă culinară cosmopolită.
Ce mai încolo și-ncoace, Luxemburg m-a primit cu tot protocolul cuvenit unei prințese nomade, așa cum îi șade bine unui Mare Duce.


Spiritul Marelui Ducat al Luxemburgului este un amestec de “je ne sais quoi” (franțuzesc) și rigoare (nemțească). Greu de pus în cuvinte, dar ușor recognoscibil. Nu știu dacă vei vrea să revii, însă cred că lecția de stil la care vei asista, este unul dintre motivele pentru care ar trebui să ajungi măcar o dată în viață aici. Pe mine m-a fascinat relaxarea oamenilor și spectacolul vestimentar la care am asistat (fashionista din mine și-a luat notițe).
Tradiție și modernitate, trecut și prezent, vechi și nou. O sobrietate plină de șarm. Eleganță subtilă. Ordine și armonie. Monumentalitatea clădirilor gotice și renascentiste presărate prin orașul vechi și pastelurile fațadelor oglindindu-se în râul Alzette, dau un farmec aparte locului, în timp ce verdele crud înviorează atmosfera, iar clădirile noi te ancorează în prezent.
Și pentru că am vorbit despre trecut și prezent, cred că este cazul să vă prezint și câteva repere istorice ale Marelui Ducat de Luxemburg. Luxemburgul are o istorie bogată și variată, cu rădăcini care se întind pe mai multe secole. Orașul a fost fondat în jurul secolului al X-lea. Cetatea Luxemburg a constituit piatra de temelie ce a dus la dezvoltarea treptată a unui oraș, care a devenit centrul unui stat cu o importantă valoare strategică.
Luxemburg a fost deținut și gestionat de dinastii importante, precum conții Casei de Luxemburg, Casa de Habsburg, Bourbon sau Hohenzollern și a fost unul dintre cele mai importante orașe fortificate din Europa. În secolul XX, Marele Ducat al Luxemburgului a jucat un rol crucial în fondarea Uniunii Europene.
Capitala, Luxemburg, este, împreună cu Bruxelles și Strasbourg, una dintre cele trei capitale oficiale ale Uniunii și sediul Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță judecătorească din UE. Am tot pomenit până acum de ”Marele Ducat”, o terminologie ce ți-ar putea părea ușor bizară. Ei bine, Luxemburg este singurul mare ducat rămas în întreaga Europă. Tehnic vorbind, Luxemburg este o democrație parlamentară, condusă de un monarh constituțional. Conform constituției din 1868, puterea executivă este exercitată de Marele Duce și de cabinet, care este format din mai mulți miniștri.
Astăzi, orașul îmbină istoria sa vibrantă cu modernitatea și multiculturalitatea, oferind vizitatorilor o experiență unică. Orasul poate fi impartit in doua parti: Ville Haute (Orasul inalt) si Ville Basse (Orasul de Jos) legate de numeroase poduri care traverseaza vaile adânci.
- Catedrala Notre Dame, o magnifică biserică gotică, construită la începutul secolului XVII și care adăpostește cavoul familiei regale;
- Adolphe Bridge, devenit un simbol al Luxemburgului; Numit după Marele Duce Adolphe, podul a fost construit între 1900 și 1903 și a fost cel mai lung pod în arc din lume. Se poate traversa pe jos, cu mașina, cu bicicleta sau cu tramvaiul. Chiar dacă podul Adolphe are peste 100 de ani, luxemburghezii îl numesc în continuare Podul Nou.
- Palatul Marilor Duci, o cladire impresionantă, ridicată în stil renascentist; În prezent aici își are resșdința Marele Duce de Luxemburg. Palatul poate fi vizitat, însă este nevoie să faceți o rezervare în prealabil, la Oficiul de Informare Turistică, aflat în Piața Guillaume;
- Piata Guillaume, o frumoasă zonă pietonală; Jumătatea vestică a pieței este dominată de Primăria Luxemburgului în partea de sud-vest, în timp ce statuia ecvestră a fostului Mare Duce William al II-lea, după care a fost numită piața, este elementul proeminent al jumătății estice. O mare parte a pieței este înconjurată de copaci, îngustând zona deschisă, dar potențându-i farmecul;
- Cazematele, lungi de peste 20 de kilometri; Cazematele sunt împărțite în două secțiuni care sunt deschise publicului larg : Bock și Petrusse. Cazematele Petrusse sunt o construcție ceva mai recentă, datând din jurul anilor 1650 și au fost construite de către spanioli. Datorită acestor fortificații, Luxemburgul și-a atras în epocă renumele de Gibraltarul Nordului. O plimbare de-a lungul zidurilor iti dezvaluie o priveliste fantastică asupra orasului.


- Place d’Armes, locul predilect de întâlnire, pentru localnici și turiști, deopotrivă; Numită și “Salonul orașului”, a fost proiectată de Sebastian van Noyen din Utrecht și finalizat de guvernatorul Jean Charles de Landas în 1671. Trupele franceze ale lui Ludovic al XIV-lea au pavat piața, au plantat tei și au folosit-o pentru parade. Palatul Municipal, numit în prezent Cercle Cité, este situat tot în Place d’Armes.
- Piața Constituției a fost amenajată pe vechiul bastion Beck (1644, 1685). Monumentul “Gëlle Fra”, care se află în această piață, a fost ridicat în 1923 pentru a comemora luxemburghezii care au pierit în Primul Război Mondial, iar astăzi simpatizează cu libertatea și rezistența poporului luxemburghez. De aici aveți o priveliște superbă asupra Văii Pétrusse și a Podului Adolphe.
Transportul public
Luxemburgul are un sistem de transport public eficient și bine dezvoltat, care îți permite să explorezi orașul și împrejurimile sale cu ușurință. Acesta include autobuze, trenuri și tramvaie. Începând cu anul 2020 transportul public este complet gratuit pe tot teritoriul Ducatului de Luxemburg!!! DA, ai citit bine! Pe mine m-a cucerit total acest aspect, deoarece a făcut ca explorarea orașului să fie și mai plăcută, nemaifiind nevoie să-mi bat capul cu achiziționarea biletelor de transport.
Orașul Luxemburg oferă o experiență autentică și captivantă pentru toți cei care îl vizitează. Este cu certitudine o destinație de călătorie încântătoare, mai cu seamă că este un oraș sigur, relaxat și cosmopolit. Indiferent dacă ești interesat de istorie, artă, sau gastronomie, Luxemburgul va întâmpina cu siguranță toate așteptările tale.
Așadar, fă-ți bagajele și pregătește-te să descoperi și tu frumusețea acestui oraș minunat. Bon voyage!
Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share, astfel încât să împărtășești informațiile și cu prietenii tăi, iar dacă mai ai nevoie de informații în plus, lasă-mi un comentariu.