
Știu că cel mai probabil, ultima oară când te-ai privit în oglindă, cel ce ți-a zâmbit din partea cealaltă a fost un adult cuprins de probleme, stres și poate chiar lipsă de iubire. Mi-aș dori ca măcar astăzi, când îți vei privi reflexia în oglindă, să-ți admiri copilul interior. Sunt convinsă că acest copil zglobiu și entuziast va fi extrem de bucuros să vadă surprinzătoarea colecție de păpuși pe care am descoperit-o la Târgu Secuiesc.
Fiecare păpușă ce și-a găsit locul în această galerie splendidă, are propria poveste și cu siguranță a adus zâmbete pe chipul altor copii ca și tine. Dar, cred că ar fi oportun să-ți spun câte ceva despre originile acestor jucării prețioase, care au fericit atâtea generații de fetițe de pe întreg mapamondul.


Primele astfel de creații datează încă din timpul Greciei, al Romei sau al Egiptului Antic și erau confecționate din lemn sau din ceară. Inițial, acestea erau create și oferite zeilor drept ofrandă, iar în timp, aveau să devină primele jucării cunoscute dedicate copiilor.
Păpușile au fost utilizate de-a lungul istoriei pentru diverse scopuri. În Egiptul Antic, acestea erau create pentru a fi folosite în ceremonii religioase, fiind considerate obiecte sacre și având puterea de a aduce noroc și protecție. În Grecia Antică, păpușile erau utilizate pentru a învăța copiii despre mitologie, iar în timpul Evului Mediu, păpușile erau folosite în teatrul de umbre și marionete.
În timpul Renașterii, acești ”prieteni de nădejde ai copiilor” au început să fie creați într-un mod mai sofisticat și realist. Astfel, păpușile erau confecționate din ceramică, iar părul lor era creat din păr uman. În secolul al XVIII-lea, păpușile au început să fie confecționate din porțelan, un material care oferea o mai mare durabilitate și un aspect mai elegant.
La începutul secolului al XIX-lea, prin Revoluția Industrială, a debutat și confecționarea în masă a păpușilor, din materiale precum carton, hârtie machetată sau lemn. De la amulete ce protejau posesorul, până la obiecte de decor în casele colecționarilor excentrici, păpușile au parcurs un traseu bogat de-a lungul istoriei.
“Lumea păpușilor de colecție este încă prea puțin cunoscută în România, însă am fost suficient de norocoasă încât să întâlnesc și la noi în țară un colectionar pasionat. Și pentru asta, spun ”mulțumesc” Anapedia pentru pont.”
Doamna Ilona, colecționara noastră, este ea însăși o poveste și s-a înconjurat de mii de frumuseți pe care le putem admira, în galeria creată de ea.
Ilona Nagy a început să colecționeze păpuși încă din copilărie, când a primit prima ei păpușă din Germania. De atunci, pasiunea ei pentru aceste personaje magice ale copilăriei, a continuat să crească, și astfel și-a mărit colecția cu exemplare provenite din toată lumea și a descoperit povestea fiecăreia dintre păpușile pe care le deține, fiind oricând gata să împărtășească aceste istorisiri cu oricine calcă pragul muzeului.
În 2010, Ilona Nagy a decis să își împărtășească colecția de păpuși cu toți cei dornici să-și redescopere copilul interior și a fondat Muzeul Păpușilor din Târgu Secuiesc, ce avea pe atunci doar 175 de exemplare. Galeria fost deschisă inițial într-o casă mică, dar a fost ulterior extinsă pentru a oferi suficient spațiu pentru a expune întreaga colecție.
Muzeul adăpostește în prezent peste 1.300 de păpuși din toată lumea, inclusiv păpuși tradiționale maghiare, românești și germane, dar și păpuși din alte culturi, precum păpuși africane sau japoneze. Colecția cuprinde păpuși confecționate din diferite materiale, precum lemn, ceramică, sticlă, material textil și chiar porțelan.
Ilona Nagy a dedicat mult timp și energie pentru a colecționa și a expune aceste păpuși, iar muzeul este o dovadă a pasiunii și devotamentului său pentru aceste obiecte de colecție. Ansamblul colectiei de păpuși a primit numele soacrei doamnei Nagy, Olga. Colectia este expusă într-o casă de epocă construită în 1910, chiar în centrul orașului Târgu Secuiesc. În colecția ”Olga Nagy” există și câteva splendori extreme de prețioase și rare, realizate dintr-un porțelan de viță nobilă, care le dă un aer princiar.
Cândva demult, păpușa de porțelan era cea mai frumoasă papușă pe care o putea avea un copil. Astăzi, nu se mai joacă nimeni cu ea, dar a devenit obiect de colecție foarte prețios. Istoria păpușilor din porțelan merge în timp până în 1770, când primele capete de portelan au fost create în Cornwall, Anglia. Primele păpuși engleze erau destul de brute, fără un finisaj extraordinar, dar design-ul avea potențial. Trebuie să vă spun că englezii fabricau doar capul din portelan, iar restul corpului era făcut din cârpe sau lemn. Companille germane și daneze au preluat stilul, germanii fiind primii care au realizat păpuși cu umeri din porțelan de care era prins restul corpului.
În colecția doamnei Nagy există și personaje din îndrăgitele desene animate create de Disney, precum prinții și prințesele din povești sau spiriduși și zâne înaripate. Nu lipsește nici o mică sirenă sau prințesele africane, indiene și cele din Orientul Îndepărtat, cu ochiii lor migdalați.
În concluzie, Muzeul Păpușilor din Târgu Secuiesc este o destinație interesantă pentru toți cei pasionați de inedit, iar vizitarea muzeului este o experiență pe care, cu siguranță n-o veți uita prea curând. Copilul vostru interior, sunt convinsă că o să vă mulțumească pentru minunata supriză.
Dacă v-a plăcut articolul, aștept impresiile voastre în comentarii și un share ca să afle cât mai multă lume despre acest loc minunat. Și nu uitați să vă transformați viața într-o poveste frumoasă!